Wat kost een illustrator?

Hoe duur is een illustrator? Hoeveel kost een illustrator per uur? Dit zijn vragen die misschien als eerste door je hoofd gaan wanneer je eraan denkt om een illustrator in te huren. Dit zijn vragen die ik zelf heel vaak gesteld krijg. In deze blog probeer ik hier antwoord op te geven.

Deze illustratie maakte ik bij dit project

Als eerste is het naar mijn mening belangrijk om niet alleen te bedenken wat een illustrator kost maar wat een illustrator jou oplevert. Ik schreef hier eerder deze blog over.

De prijs van een illustratie wordt meestal bepaald op basis van het aantal uur dat een illustrator met de illustratie bezig is. Er wordt dan een som gemaakt van het aantal uur x het uurtarief van de illustrator. Het uurtarief van een illustrator kan heel verschillend zijn. Illustratoren met meer ervaring rekenen vaak hogere tarieven dan illustratoren met minder ervaring. Sommige illustratoren werken heel snel en andere illustratoren hebben een tekenstijl die meer tijd kost. Omdat de tarieven heel erg kunnen verschillen en afhankelijk zijn van verschillende factoren, kan ik niet één tarief noemen. Zelf vraag ik een vast bedrag voor mijn illustraties die ik baseer op het aantal uur dat ik met een illustratie bezig ben en eventueel de licentiekosten (hierover vertel ik meer in deze blog).

Facturabele uren

Om uit te leggen hoe een illustrator zijn/haar uurtarief bepaald, is het belangrijk om te weten hoe een illustrator werkt. De meeste illustratoren werken als freelancers. Dat betekent dat zij voor zichzelf werken. Als jij voor jezelf werkt als freelancer ben je niet alleen illustrator (in mijn geval) maar doe je ook de boekhouding, marketing, de telefoon opnemen, e-mails beantwoorden en overige zaken. Wanneer ik in een week 40 uur werk, ben ik daarvan vaak maar 50% facturabel. Dit percentage verschilt per illustrator. In mijn geval betekent het dat ik per week maar 20 uur echt aan het tekenen ben. De andere 20 uur ben ik bezig met de boekhouding, marketing, de telefoon opnemen en mails beantwoorden.

Pensioen, ziekte en arbeidsongeschiktheid

Veel illustratoren doen hun werk vanuit huis en sommige illustratoren huren een kantoor of atelier. Ik werk zelf al jaren vanuit huis. Als echte huismus vind ik dat heerlijk en het bespaart mij veel geld. Omdat de meeste illustratoren als freelancer werken, moeten zij voor hun eigen pensioen zorgen. Ook zijn freelancers genoodzaakt om geld opzij te leggen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid of moeten zij zichzelf verzekeren hiervoor. En als je als freelancer op vakantie wil, krijg je niet doorbetaald zoals bij een baan in loondienst.

Belasting betalen

Daarnaast moeten freelancers over hun diensten btw afdragen aan de Belastingdienst. Dit is meestal 21%. Als laatste moet je als ZZP’er ook inkomstenbelasting betalen. Dit is in 2023 37,07% van je omzet als die onder de €69.399 per jaar bedraagt. Er komt dus een hoop bij kijken. Gelukkig kan je als ondernemer wel gebruik maken van bepaalde aftrekposten.

Van het uurtarief houdt een illustrator netto maar een deel over

Stel dat een illustrator 65 euro per uur vraagt, dan houdt hij of zij vaak maar een deel over. En vergeet niet dat een illustrator vaak maar voor de helft van de tijd facturabel is. Van die 65 euro gaan dus nog de belastingen, pensioen en verzekeringen, vakanties etc af.

Deze illustratie maakte ik voor de lesmethode Communicatie is Alles

Deadlines zijn een belangrijke factor in de prijs

Nu weet je wat er ongeveer komt kijken bij het uurtarief van een illustrator. Maar dit zijn niet de enige factoren die de prijs bepalen. De deadline van het project waarvoor je de illustrator inhuurt is ook van groot belang. Is het een hele strakke deadline? Dan ligt de prijs hoger dan wanneer de illustrator meer tijd heeft voor een project. Zelf heb ik wel eens spoedopdrachten gehad waarbij ik een nacht moest doorhalen. In dat geval vraag ik een hogere prijs voor de opdracht.

Hoeveelheid details

Hoe gedetailleerder de illustaties, hoe meer werk de illustrator eraan kwijt is en hoe duurder de illustratie wordt. De hoeveelheid details speelt dus een belangrijke rol. Als ik in opdracht werk, maak ik bijna altijd de illustraties digitaal. Dit gaat sneller en digitaal kan ik dingen makkelijker aanpassen. Een digitaal gemaakte illustratie is dus (in mijn geval) goedkoper dan een illustratie die analoog is gemaakt (op papier met aquarel en inkt). Wel geef ik mijn illustraties die digitaal zijn gemaakt een analoge look- en feel.

Hieronder zie je de verschillen tussen kleine, medium en grote illustraties. Alle illustraties in dit voorbeeld heb ik digitaal gemaakt.

Commercieel en persoonlijk gebruik

Of een illustratie wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden of voor commerciële doeleinden maakt ook een verschil in prijs. Wanneer iemand een geboortekaartje wil laten maken of een portret cadeau wil geven aan een familielid zijn dat persoonlijke doeleinden. Wanneer iemand een boekcover of een reclameposter wil laten maken, zijn dat vaak commerciële doeleinden. In dat geval kan je geld verdienen aan de illustratie of het ontwerp. Bij commerciële doeleinden betaal je daarom voor een licentie.

Een licentie is een document waarop staat waarvoor je de illustratie mag gebruiken en voor hoe lang. De kosten van een licentie verschillen per opdracht maar kunnen rond de 20% a 30% procent zijn van de maakprijs. De maakprijs is het aantal uur x het uurtarief. Iedere illustrator pakt dit weer anders aan. Zelf vraag ik over het algemeen bij particulieren en non-profit organisaties (verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk) geen tot weinig licentiekosten. Hier vind je meer informatie over licenties.

Royalty’s

In sommige gevallen krijg je ook te maken met Royalties. Royalties zijn een vorm van compensatie die illustratoren ontvangen telkens wanneer hun werk wordt gebruikt, verkocht of gereproduceerd. Dit kan van toepassing zijn bij boeken, tijdschriften, websites, reclame en andere uitingen waar je als opdrachtgever geld mee verdient. Royalties dienen als een soort vergoeding voor de illustrator omdat er met de illustratie(s) geld wordt verdient. Het percentage kan heel erg verschillen. Dit kan je met elkaar afspreken en vastleggen in een overeenkomst.

Deze illustratie maakte ik voor het tijdschrift Daphne’s Diary

Nu weet je ongeveer wat er bij de prijs van een illustratie komt kijken.

  • Samengevat is een illustrator vaak maar voor een deel facturabel.

  • De meeste illustratoren werken als freelancer en zijn zelf verantwoordelijk voor pensioen, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

  • Een groot gedeelte van de prijs die je betaalt voor de illustratie gaat naar de Belastingdienst.

  • De illustrator houdt dus maar een gedeelte van de prijs over.

  • Deadlines zijn een belangrijke factor in de prijs. Hoe strakker de deadline, hoe hoger de prijs.

  • De hoeveelheid details speelt een belangrijke rol. Hoe gedetailleerder de illustaties, hoe meer werk de illustrator kwijt is en hoe duurder de illustratie wordt.

  • Of een illustratie wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden of voor commerciële doeleinden maakt ook een verschil in prijs.

Wil je een illustratie of meerdere illustraties door mij laten maken? Plan hier een vrijblijvende (video)belafspraak in waarin we jouw wensen bespreken. Je kan ook een mail sturen naar info@wilmafransen.com of mij een berichtje sturen via Whatsapp.

Bronnen

  • Boekhouder.nl | Ik ben zzp’er: hoeveel van mijn inkomsten moet ik opzij zetten voor de Belastingdienst? (2022)

  • Auteursrecht.nl | Ik ben maker/Illustrator

  • Jellow.nl | Wat kost een freelancer (2021)

Vorige
Vorige

Hoe bedenk ik een pakkende titel? 7 tips

Volgende
Volgende

5 dingen die een illustratie jou opleveren