Hoe bedenk ik een pakkende titel? 7 tips

Hoe kies ik een goede titel? Wat is een geschikte titel? Wat voor titel past bij mijn verhaal? In deze blog geef ik je 7 tips die voor mij helpen. Of je nu een boek schrijft, een kort verhaal, een gedicht, een blog of een artikel. Een goede titel is onmisbaar.

Waarom is een goede titel belangrijk?

We weten dat een goede titel belangrijk is, maar waarom is een goede titel belangrijk? Stel je voor dat je op zoek bent naar een boek over hardlopen want daar wil je mee beginnen. Je ziet twee titels. ‘Beginnen met hardlopen’ en ‘De ultieme gids voor de beginnende hardloper’. Welk boek zou jij willen lezen?

Beide boeken kunnen precies hetzelfde beschrijven. Hier komt de kracht van een goede titel bij kijken. De titel is de eerste verwijzing naar jouw verhaal. Een goede en pakkende titel spreekt lezers sneller aan. Hierdoor is de kans groter dat jouw verhaal meer gelezen wordt.

Dit boek van Stéphane Garnier vind ik zelf een goed voorbeeld van een pakkende titel. Ik zag het boek liggen in de boekenwinkel en het sprak mij meteen aan. Dit is (voor mij) de kracht van een goede titel.

Voordat je een titel gaat bedenken, is het belangrijk om te weten wat voor titels er zijn. Er zijn namelijk 8 verschillende soorten titels.

1. Personage titels

Personage titels gaan over de naam van een belangrijk personage. Ik denk hierbij aan ‘Harry Potter’ van J.K. Rowling of ‘Snuf de hond’ van Piet Prins.

2. Titels met een tegenstelling

Deze titel omschrijft de tegenstelling(en) waar het in het verhaal over gaat. Denk hierbij aan titels zoals ‘De prins en de bedelaar’ van Mark Twain en ‘Het Kleine Huis in het Grote Bos’ van Laura Ingalls Wilder.

3. Samenvattende titels

Bij deze titels wordt de centrale handeling samengevat. Voorbeelden van titels zoals deze zijn ‘De papegaai die zijn mond voorbijpraatte’ van Santa Montefiore en ‘Bridgerton - De edele opdracht’ van Julia Quinn.

4. Titels met een verwijzing

Dit soort titels verwijzen ergens naar. Ze maken gebruik van een tekst of iets anders buiten het verhaal. Ik vind zelf de titel ‘Ik weet waarom gekooide vogels zingen’ van Maya Angelou een goed voorbeeld. Het gaat hier om een autobiografie. De titel van dit boek komt uit het gedicht ‘Sympathy’ van Paul Laurence Dunbar, en de ‘gekooide vogel’ in de titel verwijst naar de auteur zelf.

5. Situerende titel

Situerende titels gaan over de plaats of de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt. Voorbeelden van situerende titels zijn ‘Geluk op de Savanne’ van Anne Jacobs, ‘De zomer waarin alles veranderde’ van Jenny Han en ‘Hoe overleef ik New York/Berlijn?’ van Francine Oomen.

6. Titels met een kreet of motto

Kreettitels hebben een pakkende kreet die opvalt. ‘De edele kunst van not giving a fuck’ van Mark Manson vind ik zelf een goed voorbeeld hiervan. Ook ben ik enorm fan van de boeken van Austin Kleon. De boeken ‘Show your work!’ en ‘Keep going’ zijn mijn favoriet. De titels van zijn boeken hebben vaak een pakkende kreet.

7. Kernbeeldtitels

Deze titels worden gevormd door een symbolische betekenis die centraal staat in het verhaal. Daarnaast brengt deze titel de sfeer van het verhaal goed over. Dit gebeurd meestal doormiddel van een ding, uitspraak of symbool dat eenmalig of vaker in het verhaal opduikt. ‘Socrates op sneakers’ van Elke Wiss vind ik een goed voorbeeld. ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ van Haemin Sunim vind ik een mooie kernbeeldtitel. Deze titel brengt naar mijn mening de sfeer van het boek perfect weer.

8. Slotsomtitels

Bij deze titels wordt de moraal van het verhaal benoemt. Hierbij kunnen spreekwoorden en citaten goed werken. Het boek ‘Leven en laten leven’ van Hendrik groen zou goed passen onder de slotsomtitels omdat leven en laten leven een bekende uitspraak is die ook het moraal benoemt.

Voor mij helpt het om al mijn ideeën voor een titel op papier te zetten. Soms schrijf ik woorden op die te maken hebben met de kern en de sfeer van mijn verhaal.

Maar wat is nou een goede titel?

Nu weet je dat er verschillende soorten titels zijn. Hierdoor kan je beter nadenken over wat voor titel geschikt zou kunnen zijn. Een titel mag opvallen waardoor de lezer getriggerd wordt om jouw verhaal te lezen. Een titel kan ook een diepere laag hebben en vragen bij de lezer oproepen. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat je wil bereiken met je titel. Wil je dat er wordt gelachen om te titel of wil je dat de titel tot nadenken zet? Je kan ook een bepaald standpunt innemen met je titel.

Een goede titel is samengevat:

  • Kort en krachtig

  • Valt op en maakt nieuwsgierig

  • Onthoudt de lezer makkelijk

  • Geeft de sfeer van het verhaal weer

  • Is origineel

  • Geeft de kern weer van jouw verhaal of verwijst hiernaar

Wat is de kern van jouw verhaal?

Wat is de kern van jouw verhaal? Wat is uiteindelijk de boodschap die je wil vertellen? Het is belangrijk om hierover na te denken bij het verzinnen van een titel.

Voor mijn afstudeerproject aan de kunstacademie maakt ik een zine waarbij een goede titel niet kon ontbreken.

Een titel kiezen voor mijn zine

Toen ik een zine (een zelf-gepubliceerd tijdschrift) ging maken, moest ik een naam bedenken. Ik stuitte op een tekst uit de Bijbel. ‘Sta op en schitter.’ Het woord ‘Schitter’ sprak mij meteen aan. Ik vond dat woord heel goed passen bij het moraal van mijn zine. Ik wil met mijn zine bereiken dat de lezer zich laat inspireren door het kloosterleven om zijn/haar dromen te volgen en te gaan ‘schitteren’. Dat is precies waar mijn zine over gaat.


De titel van mijn zine als verwijzende titel

Schitter is dus de naam van mijn zine. Het is het eerste woord wat bij mij opkwam waar ik echt enthousiast van werd! Als ik kijk naar de acht verschillende soorten titels, kan ‘Schitter’ onder meerdere soorten titels vallen. In eerste instantie kan het onder de slotsomtitels vallen omdat het moraal van het verhaal wordt weergegeven. Schitter zou ook kunnen passen bij de kreettitels omdat het een krachtige en mooie kreet kan zijn. Maar ik denk dat de titel ‘Schitter’ het beste past bij de verwijzende titels omdat ‘Schitter’ verwijst naar de Bijbeltekst uit Jesaja.

Tips bij het kiezen van een titel

1. Weet wat voor soort titels er zijn

2. Schrijf de kern van jouw verhaal op papier

3. Bedenk wat je wil bereiken met de titel

4. Schrijf alle titels of woorden die in jou opkomen op papier

5. Laat vrienden/familie ook mee brainstormen over de titel

6. Bepaal wie de doelgroep is voor jouw verhaal

7. Kies liever een korte titel dan een lange titel

De cover van mijn zine

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

Liefs Wilma

Vorige
Vorige

‘Life update’ 27 & getrouwd

Volgende
Volgende

Wat kost een illustrator?